Back to All Events

Aftenpostens Klimakonferanse

kloden-vår.jpg

#klodenvår - Mat

Orkaner herjer. Nye varmerekorder i luft og hav. USA trekker seg fra den globale klimaavtalen. Vil du oppdateres om klimavitenskap og klimapolitikk? Vi gjentar suksessen fra de to siste årene.

I år retter vi søkelyset mot mat. 

Dette er noen av spørsmålene vi kommer til å ta opp på #klodenvår

  • Må vi spise mindre kjøtt?

  • Hva er poenget med økologisk mat – redningen eller tull og tøys?

  • Hvordan lage burger av gress?

  • Hvordan klarer insektene jobben med å gi oss mat i klimaendringenes tid?

Program
Kl. 18 – 19.30

  • Året da ekstremværet slo til mange steder. Har klimaendringene skylden?  Helge Drange, klimaforsker fra Bjerknessenteret.

  • Har kjøtt egentlig noen plass i et klimavennlig kjøkken?  Kokk og matskribent Andreas Viestad.

  • atproduksjon er en større klimaskurk enn biltrafikk. Og hvordan vil klimaendringene ramme verdens matproduksjon? Store dilemmaer. Store farer.  Klimaforsker Bob Van Oort, CICERO

  • Bellona dyrker agurker i ørkenen og alger på Vestlandet. Frederic Hauge forteller om miljøvernerens kamp for å finne egne løsninger på klimaproblemet.

  • Bacon av alger. Pasta av alger. Smaker det godt? Oppfinneren Willem Sodderland fra Amsterdam forteller om en eksploderende interesse for ny mat.

  • Hva smaker best? Bacon fra svin eller havet? Andreas Viestad steker og tester.

  • Den store kjøttduellen – kjøtt er klimaskurk, men vi elsker det. WWFs Nina Jensen og kjøttindustriens Dag Henning Reksnes barker sammen.

  • Dramatisk insektsdød i Europa skremmer vettet av forskerne. Insektene er navet i vår matproduksjon – de pollinerer og lager næring. Og de kan spises. Professor Anne Sverdrup-Thygeson tar oss med på en reise til en ny matverden vi kanskje må bruke snart.

 PAUSE
 
Kl. 20 – 21.30

  • Vi kaster vanvittig mye brukbar mat. Mye av det er perfekt. Hvordan komme ut av «best-før»-tvangen vår? Q-meierienes Bent Myrdahl har løsningen.

  • Hva er økomat? Er det tull og tøys eller veien til et bedre klima? Skribent Siri Helle og professor Birger Svihus i duell/samtale.

  • Dyrke maten din i kjelleren eller på loftet? Uten jord og uten dagslys. Maximillian Loessl, medgrunnlegger av Vertical Farming-foregningen, har løsningen på hvordan du kan dyrke hjemme på kjøkkenbenken.

  • California nekter å følge president Donald Trumps anti-klimakamp og har inngått egen avtale med Norge. Klimaminister Vidar Helgesen forklarer hvorfor og hvordan.

  • «Årets håndtrykk» Storbrands nye bærekraftpris på 500 000 kroner deles ut til en bedrift, organisasjon eller enkeltperson som har gjort det viktigste for å begrense klimaendringene. 

Med forbehold om endringer.

Konferansen holdes i Folketeateret.

Billetter kan kjøpes her.

Earlier Event: October 1
Nytt event
Later Event: November 21
NRKs juleparty